КАКВО ЗНАЕМ ЗА ДОСТОЙНСТВАТА НА СЛЪНЧОГЛЕДОВИТЕ МАЗНИНИ?

Олиото е навсякъде и искаме или не, консумираме го: в заведения за хранене, на гости или като част от готови храни. Причините са в това, че е евтино и че е вградено в националната ни кухня. На въпроса: "Толкова ли е страшно, че да го заменяме със зехтин?", отговарям веднага: "Не, стига да не е единствената мазнина в диетата, от която да си набавяме есенциални мастни киселини!"

Най-големите страни производителки са Китайската Народна Република, Русия, Аржентина, Франция, Украйна, Австралия.

Може и да се изненадате, но по отношение на слънчогледа България е една от важните страни производителки в Европа, разполагаща с голяма селекция от сортове.
Историята на слънчогледа започва в степите на Северна Америка. От там културата е пренесена в Европа като декоративно растение в мадридската ботаническа градина през 1510 г.

За маслодайна култура в Европа за пръв път се използва в Русия в началото на XIX век. В България е внесен след Освобождението.

Какви са достойнствата на слънчогледовото олио?

В мазнината на слънчогледовите семки преобладават ненаситените мастни киселини.
В 100% мазнина (олио) се съдържат:
от 48% до 74%

линолеична мастна киселина, която е основната омега-6 ЕМК

от 14% до 40%

олеинова мастна киселина, която е основната омега-9 ЕМК

от 4% до 9%

палмитинова мастна киселина

от 1% до 7%

стеаринова мастна киселина

Изводът

Както виждате сами, олиото е изключително богато на омега-6 и омега-9 мастни киселини, чийто процент обаче варира драстично.

Причините са както генетични (сортът на растението), така и свързани с почва и климат.

За да постигнем баланс в своя прием на есенциални мастни киселини, е важно да следим какво е отношението им в настоящата бутилка. Слънчогледовото олио е богато на лецитин и витамин Е.

Лецитинът подпомага функционирането на клетките, като осигурява материал за клетъчните им мембрани, а витамин Е, освен като мощен антиоксидант, е известен и с подпомагащото си действие върху имунната и сърдечно-съдовата система.