преработка на маслодаен слънчоглед
Чрез предаването на маслодаен слънчоглед за преработка, клиентите получават процент рафинирано олио и експелер/кюспе/.
Производственият цех на "ХМ"ООД включва цех за маслодобив, склад за съхранение на суровина,с клад за първично съхранение на експелер.
През 2010 г. е построена складова база в гр. Плевен, ул. “Северна” 20 с площ 7000 кв.м., в чийто двор се намира офис сграда и автокантар - 60 тона. Складовата база има 2 плоски склада за съхранение на слънчоглед. Капацитетните възможности са преработка на 450-500 т слънчогледово семе и 3000 т рафинирано масло. Персоналът, зает с производството, се състои от около 20 човека.
Производството на нерафинирано сурово олио се осъществява чрез пресоване на маслодайните семена и получаване на сурово / нерафинирано / олио и кюспе/експелер/
Почистването на семената се извършва чрез пресяване през система от сита с различна големина на отворите и чрез продухването им с въздух. Този процес се извършва от почистваща машина.
Олющване на семената се извършва чрез еднократен удар в метална повърхност с комбинация от лющачен агрегат, ситова аспирационна система и стоманена рамка. Този процес се извършва на почистващо-лющачна машина.
Влаготермичната обработка на мливото е съществен процес при маслодобиването. Същността на този процес се изразява в едновременното действие на водата и температурата върху смляната слънчогледова маса / мливото. Влаготермичната обработка се провежда в устройства с непрекъснато действие - хоризонтални пекачи.
Пресоването се извършва чрез притискане на смляния и изстискан материал в твърди ситови повърхнини с цел да се извлече максимално количество масло. Извличането на маслото става в шнекови преси . Добитият материал е сурово/ нерафинирано / олио и експелер / кюспе/. Суровото пресово олио изтича по улей и след това чрез система от тръби и помпи се съхранява в цистерни. Кюспето чрез шнек се транспортира за съхранение в склад.
Суровото слънчогледовото олио се съхранява в чисти цистерни, херметически затворени. Срок на годност макс. 6 месеца от датата на производство. Транспортната фирма трябва да притежава разрешение от Агенция по безопасност на храните за превоз на наливно слънчогледово масло за хранителни цели, което да се представя при всяка покупка от фирма„ ХМ” ООД.
1. Входящият контрол на суровините се извършва от упълномощено за цеха лице за всяка партида.
Отразяват се качествени показатели: влага, примеси и масленост на суровината. Правят се микологични и токсични анализи за наличие на афлатоксини и пестициди.
2. Сурови /нерафинирани/слънчогледови масла:
Следи се за % на киселинност и утайка
Предназначено е за по- нататъшна преработка - за рафиниране