ПРОИЗВОДСТВЕН ЦЕХ

Производственият цех на "ХМ"ООД включва цех за маслодобив, склад за съхранение на суровина,с клад за първично съхранение на експелер.

СКЛАДОВА БАЗА

През 2010 г. е построена складова база в гр. Плевен, ул. “Северна” 20 с площ 7000 кв.м., в чийто двор се намира офис сграда и автокантар - 60 тона. Складовата база има 2 плоски склада за съхранение на слънчоглед. Капацитетните възможности са преработка на 450-500 т слънчогледово семе и 3000 т рафинирано масло. Персоналът, зает с производството, се състои от около 20 човека.

ISO
СТАНДАРТ

Фирмата е сертифицирана по ISO 90001:2000 и НАССР система за безопасност и качество на храната. Има издадено удостоверение от ОДБХ с регистрационен N:5030007 за добив, рафиниране и бутилиране на растителни масла.

ТЕХНОЛОГИЧЕН ПРОЦЕС

Производството на нерафинирано сурово олио се осъществява чрез пресоване на маслодайните семена и получаване на сурово / нерафинирано / олио и кюспе/експелер/

почистване на семена
Почистване
на семена

Почистването на семената се извършва чрез пресяване през система от сита с различна големина на отворите и чрез продухването им с въздух. Този процес се извършва от почистваща машина.

почистване на семена
Олющване на
семена

Олющване на семената се извършва чрез еднократен удар в метална повърхност с комбинация от лющачен агрегат, ситова аспирационна система и стоманена рамка. Този процес се извършва на почистващо-лющачна машина.

почистване на семена
Влаготермична
обработка

Влаготермичната обработка на мливото е съществен процес при маслодобиването. Същността на този процес се изразява в едновременното действие на водата и температурата върху смляната слънчогледова маса / мливото. Влаготермичната обработка се провежда в устройства с непрекъснато действие - хоризонтални пекачи.

почистване на семена
Пресоване на
семената

Пресоването се извършва чрез притискане на смляния и изстискан материал в твърди ситови повърхнини с цел да се извлече максимално количество масло. Извличането на маслото става в шнекови преси . Добитият материал е сурово/ нерафинирано / олио и експелер / кюспе/. Суровото пресово олио изтича по улей и след това чрез система от тръби и помпи се съхранява в цистерни. Кюспето чрез шнек се транспортира за съхранение в склад.

СЪХРАНЕНИЕ И ТРАНСПОРТ

Суровото слънчогледовото олио се съхранява в чисти цистерни, херметически затворени. Срок на годност макс. 6 месеца от датата на производство. Транспортната фирма трябва да притежава разрешение от Агенция по безопасност на храните за превоз на наливно слънчогледово масло за хранителни цели, което да се представя при всяка покупка от фирма„ ХМ” ООД.

ПРОИЗВОДСТВЕН КОНТРОЛ

1. Входящият контрол на суровините се извършва от упълномощено за цеха лице за всяка партида.
Отразяват се качествени показатели: влага, примеси и масленост на суровината. Правят се микологични и токсични анализи за наличие на афлатоксини и пестициди.

2. Сурови /нерафинирани/слънчогледови масла:
Следи се за % на киселинност и утайка
Предназначено е за по- нататъшна преработка - за рафиниране

НАШИТЕ УСЛУГИ