В кулинарията най-често се използва слънчогледовото масло, като предимствата му пред зехтина (олио от маслини) са, че температурата му на кипене е по-висока. Има универсално приложение – може да се използва за печене, пържене, за подправяне на салати и др. Доказано е също, че усвояването на повечето видове зеленчуци е по-добро, ако те са подправени с мазнина.
който освен, че е мощен антиоксидант, има положително въздействие върху имунната и върху сърдечносъдовата система;
подпомага функционирането на клетките, като осигурява материал за клетъчните им мембрани;
важни за регулиране на съдовия тонус;
необходим и за доброто състояние на венците, зъбите, косата и ноктите.
Разбира се, ползотворното влияние на маслото може да се усети само ако се съхранява правилно, а именно да се държи на тъмно, сухо и хладно място. Далеч от пряка слънчева светлина и високи температури. Също така трябва да се следи капачката на бутилката, в която се държи, да е добре затворена, за да не се окисли съдържанието в нея.
Маслото е с нисък гликемичен товар, което го прави подходяща храна за спортуващи и хора, целящи намаляване или поддържане на телесното тегло. Маслото е подходящо и за хора с високо ниво на инсулин в кръвта.
Kонсумацията на храна, приготвена с мазнина, която е използвана повторно или многократно, тъй като в нея се съдържат токсични вещества.